Veerkracht en Verlies 

Training: 3 dagdelen

Willen we niet allemaal graag stromen door het leven? Door vreugde, maar ook verlies en rouw te ‘nemen’ kun je het leven als echter, vollediger en bevredigender ervaren. In drie dagdelen gaan we op weg naar je emoties, blokkades en ruimte.

Pijn en verlies nemen levert stroming op in je leven

Dat klinkt gek toch? Vaak stoppen we dat wat pijnlijk is weg. Onder het vloerkleed, bedekken we verlies met doorgaan, schouders eronder of andere manieren van ontwijken. Je wilt je hoofd boven water houden en overleven. Zo kun je een deel van jezelf vastzetten en daarmee levensvreugde stagneren. De pijn blijft in de diepte. Uiteindelijk komt het ergens weer omhoog en struikel je erover als een loszittende stoeptegel. Pijn wil gevoeld worden om te kunnen helen.

Het leven wil geleefd worden met alles wat daarbij hoort

Als we de beweging van het leven volgen, dan hebben we ook rouw en afscheid te nemen. Net zoals bomen elk jaar afscheid namen van hun bladeren ter voorbereiding van de winter. Een boom houdt niet vast, verkrampt niet of stopt weg. De natuur weet dat alles cyclisch is en volgt de beweging van het leven, van afsterven naar ontluiken en van gestaag groeien tot oogsten.

Het leven is een ‘all inclusive journey’. En vraagt erom om geleefd te worden. Om haar stroming te volgen. En om daarin alles mee te nemen en toe te laten. Van vreugde tot pijn.

Kom je mee uit de overleving?

Je pijn nemen en verdriet toelaten levert je een extra impuls op van het leven zelf. Het is creatiekracht die vrijkomt. Omdat je de stroom van het leven weer aanzet. In de rivier stapt en daar bodem vindt. Jouw bodem en jouw realiteit.

Voor wie is dit drieluik?

Als je voluit wilt leven en je weet en voelt, dat je ergens nog wegkijkt, verdriet en pijn wegstopt of nog verder een plek wilt geven. Het kan gaan om allerlei soorten verlies die je in je leven hebt meegemaakt of nu meemaakt. Denk aan:

 • Verlies van een geliefde, of dat nu door de dood is of door een vertrek.
 • Een scheiding of relatiebreuk waar voor je gevoel nog niet een goed einde aan zit.
 • Levend verlies door een partner die ziek is geworden.
 • Een ongeboren kindje die je nog meer plek wilt geven.
 • Het verlies in de baarmoeder van je tweelingbroertje of -zusje.
 • Maar denk ook aan verlies van een baan of je huis.

Als je dit in een groep wilt doen omdat dit herkenning, erkenning en steun kan geven. Als je wilt ontdekken dat we allemaal krachtig en kwetsbaar zijn en dat juist daar de veerkracht te vinden is.

Wat gaan we doen?

In dit drieluik gaan we aan de slag met de thema’s leven en dood, veerkracht en verlies. We gaan drie dagdelen op reis met een vaste groep. Zodat we elkaar kunnen leren kennen en er een veilige bedding is. We doen dat via lichaamsgericht werk, opstellingen/systemisch werk en expressie van je lijf, stem, adem en creativiteit.

Ons vertrekpunt en visie

 • -Zijn met wat er is.
 • -In de realiteit gaan staan.
 • -Onderzoeken, toelaten en ervaren wat het verlies in jouw buitenwereld doet met jouw   binnenwereld.

Praktisch

 • Data drieluik: vrijdag 24 mei, vrijdag 14 juni en vrijdag 28 juni
 • Tijden: 13.30 uur tot 17.30 uur
 • Locatie: Maarssen (aan de noordkant van Utrecht en je kunt er gratis parkeren)
 • Prijs: 225 euro incl. BTW
  (wil je een factuur op naam van je bedrijf dan is het bedrag excl. BTW)

Dag 1 – Vastpakken en loslaten
Dag 2  Stagneren en stromen
Dag 3  Omarmen en leven

Nicolette en Esther begeleiden dit drieluik.
Beiden kennen we de thema’s leven, dood en rouw. Esther door een partner die plots overleed. Nicolette die de helft van een ongeboren tweeling is en twee ongeboren kinderen heeft. Beiden hebben we ervaring met een scheiding en andere grote en kleinere verlieservaringen in het leven. Door onze eigen worstelingen en onze kennis over deze thema’s zijn we nu op het punt dat we jou willen bereiken in jouw proces.

Nicolette: ‘Het leven is voor mij au én wow, steeds meer kan ik beide kanten van dezelfde medaille voelen en toelaten.’

Meer over Nicolette Scholtens vind je op: www.workinwonder.nl

Esther: ‘Het leven toelaten en werkelijk zijn met wat er is; vreugde en pijn, donker en licht en daarin kunnen blijven staan. Is dat niet levenskunst? Steeds opnieuw mogen oefenen met vallen en opstaan.'

Aanmelden of vragen

Je kunt je voor dit drieluik aanmelden door een mailtje te sturen naar nicolette_scholtens@homail.com of info@eterpstratherapie.nl

Na je aanmelding ontvang je van ons nog een mail met wat vragen ter voorbereiding. Mocht je vragen hebben of willen overleggen dan horen we het graag.

Voorwaarden

Annuleer je meer dan 21 dagen voor het begin van de workshop dan krijg je het bedrag minus € 25,= administratiekosten terug.

Annuleer je meer dan 14 dagen voor het begin van de workshop dan krijg je 50% van het workshop bedrag minus € 25,= administratiekosten terug.

Annuleer je minder dan 14 dagen voor de aanvang dan vindt er geen restitutie plaats.